pozadie mobil v rukách

Všetko o základnom imaní a vkladoch spoločníkov

calendar
Podnikanie

Zdieľať:

Všetko o základnom imaní a vkladoch spoločníkov

Podnikateľská sféra môže byť často zložitá a plná nástrah. Aby ste sa mohli sústrediť na rast a rozvoj vášho podnikania, je dôležité rozumieť základným pojmom, ako je základné imanie a vklady spoločníkov.  

Čo je Základné Imanie?

Základné imanie spoločnosti je peňažné vyjadrenie súhrnu peňažných a nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti. Je to jeden z najdôležitejších aspektov každého podniku, ktorý zaisťuje počiatočný kapitál na rozbeh podnikateľských činností.

Výška Základného Imania

  • Spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.): Minimálna výška základného imania je 5000 eur.
  • Akciová spoločnosť (a.s.): Minimálna výška základného imania je 25 000 eur.
  • Družstvo: Minimálna výška základného imania je 1250 eur.

Základné imanie sa vytvára aj pre právnické osoby založené podľa práva Európskej únie. Minimálna výška základného imania je v tomto prípade 120 000 eur.

Funkcia Základného Imania

Základné imanie zabezpečuje počiatočný kapitál na rozbeh podnikateľských aktivít. Poskytuje aj garančnú funkciu, čím chráni veriteľov spoločnosti, pretože majetok spoločnosti nesmie klesnúť pod úroveň zapísaného základného imania.

Vklad Spoločníka do Základného Imania

Vklad spoločníka môže byť peňažný alebo nepeňažný. Oba typy vkladov sú súhrnom hodnôt, ktoré spoločník vkladá do spoločnosti a podieľa sa nimi na výsledku podnikania spoločnosti.

Peňažný vklad

Peňažným vkladom je súhrn peňažných prostriedkov vložených do spoločnosti.

Nepeňažný vklad

Nepeňažným vkladom môže byť majetok s určenou hospodárskou hodnotou. Nemôže to však byť záväzok vykonávať prácu alebo poskytovať služby.

Podmienky Pre Nepeňažný Vklad

  • Hodnota musí byť určená: Hodnota nepeňažného vkladu musí byť určená znaleckým posudkom.
  • Zapísanie pred vkladom: Nepeňažný vklad musí byť splatený pred zápisom výšky základného imania do obchodného registra.
  • Výzva na splatenie: Ak spoločnosť nezískala právo na predmet nepeňažného vkladu, spoločník je povinný splatiť jeho hodnotu v peniazoch.

Čo sa udeje po uhradení ceny konzultácie?

  • check Budete kontaktovaný do 24 hodín skúseným špecialistom
  • check Po analýze vášho prípadu vám špecialista zodpovie vaše otázky, poradí vám ako najlepšie prípad riešiť a identifikuje riziká, ktoré je nutné minimalizovať
  • check Špecialista skontroluje vaše podklady, vypracuje potrebné návrhy, prípadne vás bude zastupovať na súde