pozadie mobil v rukách

Prečo si nechať zmluvy vyhotoviť právnikom?

calendar
Právnik Zmluvy

Zdieľať:

Na internete je možné nájsť zmluvy prakticky na čokoľvek. Od tej darovacej, až po nájomnú, či o prevode majetku. Poviete si, načo platiť právnika, ak môžete mať zmluvu zadarmo? Zmluva je však závažný právny dokument. A chyby v nej vás môžu stáť omnoho viac, ako rýchla právna pomoc.

Dobré zmluvy robia dobrých priateľov

Zmluvy sú dohody medzi dvoma stranami, pričom ak obsahujú všetko, na čom sa strany slobodne dohodli, je všetko v poriadku. Problém ale nastáva, že nie každá zo strán môže pristupovať k podpisu zmluvy s čistými úmyslami. Prípadne sa časom predmet zmluvy začne prehodnocovať a príde aj k prehodnoteniu zmluvy. Ak sa v nej nájdu nezrovnalosti, nejasnosti, či dokonca spory so zákonom, celú zmluvu bude možné napadnúť. A to môže skončiť aj zneplatnením celej dohody. Preto ak chcete udržať dobré vzťahy, robte dobré zmluvy.

Menia sa zákony, musia sa aj zmluvy

Základným predpokladom, aby bola zmluva platná je, že musí byť prirodzene aj v súlade s aktuálnymi zákonmi, ktoré platia. No a to môže byť kameň úrazu mnohých zmlúv stiahnutých z internetu. Neviete, ako sú staré, z akej jurisdikcie vychádzajú, či majú všetky náležitosti, ktoré zákon ukladá. Takéto zmluvy sú potom platné len do chvíle, kým sa nič nedeje. V prípade problémov sú ľahko napadnuteľné a často pred súdom neobstoja.

Zmluvy na konkrétne potreby

Zmluvy, ktoré sú voľne dostupné, bývajú často v podobe všeobecných zmlúv. Lenže tie prirodzene nemôžu vyčerpávať všetky právne náležitosti, ktoré sa týkajú práve vás. Preto je vhodné požiadať o vyhotovenie zmluvy presne podľa vašich predstáv, situácie a špecifík. Takáto zmluva potom nezabudne na nič, má ošetrené všetky detaily a stáva sa doslova nepriestrelnou.

Dobrá zmluva je na nezaplatenie a nestojí veľa

Príprava dobrej a kvalitnej zmluvy je to najmenej finančne náročné, čo môžete pre pokojný spánok urobiť. Zmluvy o predaji nehnuteľností, prevode majetku, dohody, prípadne aj zmluvy o zamestnaní. Nejde o čiastky v desiatkach, ale často v tisícoch, či státisícoch eur. Chceli by ste, aby takéto dohody stáli na neistých zmluvách stiahnutých z internetu? Preto v takomto prípade vám môžu napríklad rýchla právna pomoc. Príprava zmluvy, či jej overenie zabezpečí spokojnosť a pocit, že je všetko v bezpečí.

Dajte si zmluvu aspoň skontrolovať

V prípade, že idete podpisovať zmluvu a zmluvu pripravila protistrana, je vhodné si ju dať právnikom prekontrolovať. Niekedy sa totiž môže stať, že právne je zmluva v poriadku, ale je vyhotovená protistranou. V takom prípade môže šikovný právnik zakomponovať do zmluvy aj klauzuly, ktoré môžu byť pre druhú stranu menej výhodné. Právnik na vašej strane takéto nuansy nájde, upozorní na ne a pomôže vám dať zmluvu do stavu, že vás nebudú po jej uzatvorení čakať žiadne nepríjemné prekvapenia.

Čo sa udeje po uhradení ceny konzultácie?

  • check Budete kontaktovaný do 24 hodín skúseným špecialistom
  • check Po analýze vášho prípadu vám špecialista zodpovie vaše otázky, poradí vám ako najlepšie prípad riešiť a identifikuje riziká, ktoré je nutné minimalizovať
  • check Špecialista skontroluje vaše podklady, vypracuje potrebné návrhy, prípadne vás bude zastupovať na súde